Foto oedeem 2

Oedeemtherapie


Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en lymfevocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van het lymfevocht. Lymfoedeem wordt afgevoerd door het lymfesysteem (o.a. de lymfeknopen) en staat in verbinding met het bloedvatenstelsel.

Verschillende vormen van lymfoedeem:

  • Primair lymfoedeem: een aangeboren en/of een erfelijke aandoening.
  • Secundair lymfoedeem: dit kan ontstaan na een operatie, radiotherapie (of andere behandelingen/ingrijpen na kanker), trauma, infecties (chronisch) etc.
  • Veneus oedeem: als gevolg van slechte afvoer van het bloed vanuit de benen terug naar het hart (chronische veneuze insufficiëntie), trombose, operatie van de bloedvaten, hartfalen en/of nierfalen.
  • Lipoedeem: overmatige vetophoping en een ongelijkmatige vetverdeling van het lichaam. Deze aandoening kan ook gepaard gaan met vochtophoping. Dit wordt dan ook wel lip-lymfoedeem genoemd.

Mogelijke behandelingen door de oedeemtherapeut

  • Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het vocht middels het lymfestelsel. Door gebruik te maken van deze techniek kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is. Op deze manier kan het vocht opgenomen worden in de circulatie van het lymf- en bloedvatenstelsel.

  • Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages (ook wel zwachtelen genoemd) wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die de afvoer van het lymfoedeem ondersteunt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten. Daarnaast zijn er ook andere compressiemiddelen die aangemeten kunnen worden. Denk hierbij aan een compressie-BH, compressiehemd, compressiebroek, panty en verschillende bandages voor het hoofd-hals gebied.

  • Oefentherapie

Een belangrijk component van de afvoer van lymfevocht is de “spierpomp”. Tijdens het bewegen spannen de spieren aan waardoor het lymfevocht omhoog gestuwd wordt. Zelfmanagement is een belangrijk deel van de oefentherapie. Dit bestaat uit oefeningen en zelfmassage om het lymfestelsel zelf te kunnen stimuleren. Daarnaast krijgt u adviezen omtrent het naleven van bepaalde leefregels.

  • Lymf taping

Lymf taping is een onderdeel van het Medical Taping Concept dat het lymfedrainage kan ondersteunen. De tape wordt met een speciale techniek aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd. De tape zorgt ervoor dat een gebied dat moeilijk te zwachtelen is, toch goed kan worden behandeld (bijvoorbeeld het gezicht, de hals of de schouder).